Πρόσωπα

Αμμα. Θρησκεία είναι μόνο η Αγάπη. Αποκλειστική συνέντευξη για την Ελλάδα

5 (100%) 1 vote

Η πράξη έχει Δύναμη! Αμμα. Η αγκαλιά της παρηγοράει, δυναμώνει και σε παρακινεί να βοηθάς και να στηρίζεις! Αν αυτό δεν είναι Υγεία , τότε τι είναι; Η Δρ. Τζέιν Γκουντόλ, ενώ απένεμε στην Άμμα το βραβείο Γκάντι-Κίνγκ αφιερωμένο στη Μη-Βία είπε: «Στέκεται εδώ μπροστά μας, η Θεϊκή Αγάπη σε ανθρώπινη μορφή». 

Τρεις μέρες κοντά στην Αμμα ήταν εκπληκτική εμπειρία

Χιλιάδες κόσμος όλων των ηλικιών , θρησκειών , και τάξεων …ταξίδεψαν για μια αγκαλιά αληθινής πανανθρώπινης αγάπης! Την βλέπαμε ατελείωτες ωρες, χωρίς να πιεί νερό, χωρίς να φάει, χωρίς να σηκωθεί …..μόνο να αγκαλιάζει και να παρηγορεί!

Οι Έλληνες γύρω στους 150 . Αποφάσισα να είμαι ανάμεσά τους! Γύρισα και ακόμα αισθάνομαι ότι γύρισα από έναν κόσμο μαγικό!

Γεμάτο ευγένεια, χαρά , τραγούδι, διαλογισμό για την ειρήνη στον κόσμο, εγκαρδιότητα, γαλήνη, συνειδητότητα, πολύ Θεϊκή αγάπη και ποιοτικούς ανθρώπους .

Σκέφτομαι πως μία Αμμα να είχαμε στην Ελλάδα , όλα θα ήταν αλλιώτικα! Όμως και αν δεν έχουμε , ας γίνουμε ο καθένας μας λίγο…Αμμα! Και πάλι θα καταφέρουμε πολλά!

Όπως είπε κάποιος . Δεν αρκεί να πιστεύεις στον Χριστό ή στον Βούδα ή στον Μωάμεθ …κλπ . Γίνε εσύ Χριστός ή Βούδας ή ο,τι άλλο!

 Η Άμμα γεννήθηκε σε ένα μικρό και απομονωμένο χωριό, στην Κέραλα, στη Νότια Ινδία, στις 27 Σεπτεμβρίου το 1953. Οι γονείς της την ονόμασαν Σουντάμανι. Ήλθε σ’ αυτόν τον κόσμο όχι κλαίγοντας, όπως συνήθως κλαίνε τα βρέφη, αλλά μ’  ένα φωτεινό χαμόγελο στο πρόσωπο της, προμηνύοντας τη χαρά και την ευλογία που θα έφερνε στον κόσμο.

Η Σουντάμανι πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια κάνοντας εντατικές πνευματικές ασκήσεις προσφέροντάς μας έτσι ένα ζωντανό παράδειγμα αφοσίωσης και αγάπης προς το  Θεό. Από μικρό παιδί συχνά την εύρισκαν οι δικοί της απορροφημένη σε βαθύ διαλογισμό, μη έχοντας συναίσθηση του περιβάλλοντος.
Σε ηλικία πέντε ετών άρχισε να συνθέτει πνευματικά άσματα εμπλουτισμένα με βαθύ μυστικιστικό περιεχόμενο.

Ένα χάρισμα της Σουντάμανι,  έντονα εκδηλωμένο ήδη απ’ αυτήν την τρυφερή ηλικία,  ήταν η αγάπη και η συμπόνια για τους συνανθρώπους της. Μολονότι ακόμη παιδί η Σουντάμανι έκανε ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει τους ηλικιωμένους γείτονές της που αντιμετώπιζαν διάφορες δυσκολίες και να ανακουφίζει τα βάσανά τους.  Τους φρόντιζε και τους βοηθούσε ν’ ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες:  έπλενε τα ρούχα τους, τους βοηθούσε να πλυθούν οι ίδιοι, ενώ τους έφερνε φαγητό και καθαρά ενδύματα απ’ το πατρικό της σπίτι. Αυτή η συνήθειά της, να προσφέρει πράγματα απ’ το σπίτι της σε όσους είχαν ανάγκη, αποτελούσε την αφορμή να υφίσταται αυστηρές τιμωρίες απ’ τους γονείς της. Εντούτοις, παρά τη σωματική κακομεταχείριση και τις αυστηρές τιμωρίες, τίποτα δεν μπορούσε να εμποδίσει την εκδήλωση της έμφυτης συμπόνια της.
Αργότερα η Άμμα εξήγησε: «Ένα αδιάκοπο ρεύμα αγάπης ρέει από μέσα μου προς όλα τα όντα του κόσμου. Η αγάπη είναι η έμφυτη φύση μου».

«Από τη γέννηση μου ένιωθα μια έντονη αγάπη για το Θεό. Επαναλάμβανα το όνομα του Θεού ασταμάτητα με κάθε αναπνοή μου, και ένα συνεχές ρεύμα από θεϊκές σκέψεις με συνέπαιρνε. Ο νους μου ήταν διαρκώς απορροφημένος απ’ αυτές ανεξάρτητα απ’ το πού βρισκόμουν ή απ’ το  ποια εργασία εκτελούσα.» λέει η Άμμα.

Συχνά αποτραβιόταν στο δάσος για να καθίσει μόνη της και να διαλογιστεί. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια παιδικών παιχνιδιών με τις φίλες της αποχωρούσε ή έπεφτε σε διαλογισμό. Οι γονείς της τη μάλωναν επειδή συνήθως  δεν έπαιζε με τ’ άλλα παιδιά. Στερούνταν κατανόησης και ήθελαν η κόρη τους να συμπεριφέρεται όπως  τ’ άλλα παιδιά του χωριού. Η οικογένειά της επίσης πολύ ενοχλούνταν απ’ τα θρησκευτικά άσματα και τους ψαλμούς που έψαλλε διαρκώς, περισσότερο δε τους ενοχλούσε, το γεγονός ότι τα χείλη της ψιθύριζαν συνεχώς, σα να μιλούσε στον εαυτό της . Αυτή ήταν μια πολύ ασυνήθιστη συμπεριφορά για ένα μικρό παιδί και φοβούνταν ότι υπέφερε από κάποια διανοητική ασθένεια. Η οικογένειά της δεν καταλάβαινε ότι τα χείλη της μικρής Σουντάμανι ψιθύριζαν αδιάλειπτα σιωπηλές προσευχές.

Επίσης, πέρα απ’ την αφύσικη για τους υπόλοιπους γύρω της παιδικής συμπεριφορά της, οι γονείς της τη θεωρούσαν κατώτερη των αδελφών της επειδή το χρώμα του δέρματός της ήταν πιο σκούρο απ’ το χρώμα αυτών. Αναγκάστηκε να διακόψει τη σχολική της εκπαίδευση σε ηλικία εννέα ετών.  Έκτοτε η μοναδική απασχόλησή της ήταν η φροντίδα για τις ανάγκες και η εκτέλεση των εργασιών του νοικοκυριού.

Παρότι η ενασχόλησή της με τις καθημερινές ανάγκες όλης της οικογένειας ήταν πολύ κοπιαστική, φρόντιζε επιπλέον τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς και άρρωστους γείτονές της με αγάπη και στοργή. Οι γονείς της έφριτταν βλέποντας την κόρη τους να συναναστρέφεται με συγχωριανούς χαμηλότερης τάξης. Της απαγόρευσαν αυστηρά να τους δίνει απ’ τα τρόφιμά τους, αλλά εκείνη συνέχιζε αψηφώντας τις αυστηρές τιμωρίες τους. Μερικοί χωρικοί την αποκαλούσαν, «το τρελό κορίτσι», επειδή εργαζόταν ψάλλοντας με έκδηλη λατρεία και δέος στη φωνή της, συχνά δε έπεφτε σε βαθιά Θεϊκή έκσταση. Η Άμμα δεν είχε ποτέ ένα πνευματικό οδηγό ή διδάσκαλο ούτε είχε επαφή με φιλοσοφικά βιβλία. Η αλάθητη Ένωσή της με τον Εσώτερο Εαυτό της και η Σοφία της απλά αναδύθηκαν απ’ τη συνεχή ανάμνηση και επανάληψη του ονόματος του Θεο

Σήμερα είναι γνωστή σε όλη την υφήλιο με το όνομα “Άμμα” δηλ. «Μητέρα».
Η παραδειγματική ζωή της και η ακούραστη, ανιδιοτελής εργασία και προσφορά της ενέπνευσαν την ανάπτυξη ενός τεράστιου φιλανθρωπικού έργου, απ’ το οποίο ωφελούνται  χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η Άμμα σε προσευχή.

Η Άμμα, θεωρείται η φωτεινή πνευματική παρουσία που κοσμεί την εποχή μας. Έχει διακριθεί και τιμηθεί ως η πιο γενναιόδωρη φιλάνθρωπος. Έχει κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό για την άμεση και εξαίρετη συνεισφορά της στην κοινωνία. Τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν αναγνωρίσει σαν την πιο διακεκριμένη Πνευματική Διδάσκαλο.

Τα τελευταία 30 χρόνια η Άμμα έχει αφιερώσει την ζωή της για την εξύψωση της πάσχουσας ανθρωπότητας με την πιο απλή χειρονομία – ένα αγκάλιασμα.

Άμμα

Με αυτόν τον οικείο τρόπο η Άμμα έχει ευλογήσει και παρηγορήσει περισσότερους από 24 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κάποτε ένας δημοσιογράφος ρώτησε την Άμμα πως είναι δυνατόν για αυτήν να αγκαλιάζει τον καθένα με τον ίδιο αξιαγάπητο τρόπο, παρόλο που μερικοί μπορεί να είναι άρρωστοι ή απωθητικοί. Η Άμμα απάντησε, «όταν μια μέλισσα πετάει από άνθος σε άνθος μέσα σ’ έναν κήπο από λουλούδια δε βλέπει τη  διαφορά μεταξύ των λουλουδιών αλλά το μέλι που έχουν τα άνθη τους. Έτσι και η Άμμα βλέπει μόνο τον Υπέρτατο Εαυτό στον καθένα που αγκαλιάζει.»

Το παράδειγμά της μας δείχνει ότι στην καρδιά του καθενός μας βασιλεύει αγάπη και γαλήνη,  η αφύπνιση των οποίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ειρήνης στον κόσμο.

Η Δρ. Τζέιν Γκουντόλ, ενώ απένεμε στην Άμμα το βραβείο Γκάντι-Κίνγκ αφιερωμένο στη Μη-Βία για το έτος 2002, είπε: «Στέκεται εδώ μπροστά μας, η Θεϊκή Αγάπη  σε ανθρώπινη μορφή».

To φιλανθρωπικό της έργο

 

Συνταξιοδότηση άπορων γυναικών

Η κοινωνική μέριμνα στην Ινδία είναι ανύπαρκτη. Γυναίκες χωρίς εισόδημα ωφελούνται απ’ αυτό το πρόγραμμα.

Ορφανοτροφείο

Η Κυβέρνηση παρακάλεσε την Άμμα να πάρει υπό την προστασία της 600 παιδιά χωρίς γονείς, τα οποία δεν μπορούσε να συντηρήσει.

Ανοικοδόμηση σεισμόπληκτων χωριών στο Γκουτζαράτ.

Ο καταστρεπτικός σεισμός στο Γκουτζαράτ άφησε χιλιάδες άστεγους. Η Άμμα έσπευσε να βοηθήσει και χρηματοδότησε την ανοικοδόμηση 3 χωριών.
Δωρεάν οικοδόμηση κατοικιών

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Η Άμμα δίνοντας έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση, έχει χρηματοδοτήσει την ίδρυση σχολών,  τα πτυχία των οποίων είναι αναγνωρισμένα απ’ το κράτος, ενώ παράλληλα τονίζει τη σημαντικότητα της πνευματικής καλλιέργειας και τη συμπεριλαμβάνει στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οικολογικά Προγράμματα για τη διατήρηση της φύσης.

Η υλοποίηση αυτών των φιλανθρωπικών προγραμμάτων πραγματοποιείται με την άμισθη προσφορά μαθητών, αλλοδαπών και ντόπιων εθελοντών που εργάζονται όλοι μαζί με πνεύμα αγάπης και ανιδιοτέλειας.

 

Δωρεάν χορήγηση Τροφής.

Δωρεάν  Παροχή Νομικής βοήθειας στους άπορους.

 

Η Άμμα λέει: «Συμπόνια στους φτωχούς και σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη είναι το καθήκον μας προς το Θεό».

Με το παράδειγμα της ζωής της η Άμμα εμπνέει ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο ν’ ακολουθούν το δρόμο της ευσπλαχνίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς υπηρεσίας της στους συνανθρώπους τους.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ ΑΜΜΑ  Shubji

Για όσους δεν την ξέρουν την Αμμα και για όσους έχουν στον μυαλό τους απλά μια θρησκεία και δεν αφήνουν τον εαυτό τους να είναι ανοιχτό….τι θα τους  λέγατε;

Πρώτα θα παρουσίαζα την Αμμα σαν έναν μεγάλο ανθρωπιστή και πνευματικό ηγέτη που δίνει αγάπη και συμπόνοια. Κάθε λεπτό της ζωής της είναι αφιερωμένο για το καλό της ανθρωπότητας. Όπου και να βρίσκεται, σ όποιο σημείο του κόσμου αυτό το μήνυμα δίνει σε όποιον έρχεται κοντά της. Κοντά της όλοι οι φραγμοί από θρησκείες , γλώσσα, φυλετικές διακρίσεις , καταρρέουν. Άνθρωποι από κάθε πίστη από κάθε θρησκεία έρχονται κοντά της και όλοι αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Γιατί δεν ζητάει από κανέναν να κάνουν ή να εξασκήσουν κάτι αλλιώτικο από αυτό που είναι .Όποια κι αν είναι  η πίστη σου , όποια κι αν είναι η θρησκεία σου , πήγαινε πιο βαθιά μέσα σ αυτό και βρες την μία ουσιαστική αλήθεια που υπάρχει εκεί. Αν είσαι Χριστιανός γίνε ένας καλύτερος Χριστιανός . Αν είσαι Ινδουιστής, γίνε ένας καλύτερος Ινδουιστής. Αν είσαι Μουσουλμάνος γίνε ένας καλύτερος Μουσουλμάνος.  Αυτό είναι το έργο της Αμμα που μας βοηθάει πώς να πάμε βαθύτερα στην θρησκεία μας και να την εξασκήσουμε καλύτερα.

Όλες οι βασικές αξίες που υπάρχουν σε κάθε θρησκεία αυτές τις βλέπεις να τις εξασκεί η Αμμα .Οι άνθρωποι που έχουν πίστη και έχουν αυτή την ευελιξία, αναγνωρίζουν στην Αμμα τις δικές τους αξίες σε πράξεις και  βοηθιούνται να τις βάζουν σε τάξη κοντά στην Αμμα. Όλες οι θρησκείες στην ουσία τους έχουν Αγάπη, Συμπόνοια, Υπομονή και Αυτοθυσία.

Ολες αυτές τις αξίες τις ακούμε , τις διδασκόμαστε , αλλά είναι πολύ διαφορετικό όταν τις δούμε στην πράξη.

Και αυτό εμπνέει τόσους πολλούς ανθρώπους!

Ως τώρα η λέξη θρησκεία είχε χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίζει τους ανθρώπους. Αν πραγματικά καταλάβεις αυτό που πραγματικά είναι η θρησκεία, αυτό ενώνει τους ανθρώπους. Δυστυχώς είναι τόσοι άνθρωποι που πεθαίνουν στο όνομα στης θρησκείας , και τόσοι λίγοι άνθρωποι που ζουν στο όνομα της θρησκείας και αυτό πρεσβεύει η Αμμα. Αν πιστεύεις σε μία θρησκεία , ζήσε τις αξίες της θρησκείας σου.

Για την Ελλάδα , είστε ενήμερος ; Η Αμμα γνωρίζει τι συμβαίνει;

Επισκέπτομαι την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και είναι ένα κράτος που είναι πολύ κοντά στην ψυχή μου. Είχα πολύ ωραίες εμπειρίες με τους ανθρώπους που συνάντησα εκεί. Είδα ανθρώπους να είναι ανοιχτοί, να σε καλωσορίζουν με την ψυχή τους.

Όταν επρόκειτο να επισκεφτώ την Ελλάδα , μου λέγανε α! δεν ξέρω πως θα σε δεχτούν γιατί εκεί υπάρχει θρησκεία που είναι διαφορετική….αλλά τα βρήκα τα πράγματα πολύ διαφορετικά! Η παρουσία της Αμμα στην Ελλάδα είναι συνδετικός λώρος με την ψυχή των Ελλήνων . Η Αμμα είναι ενήμερη για τις δυσκολίες που έχει η Ελλάδα. Ξέρει πως τα τελευταία χρόνια δεν ήταν και δεν είναι καθόλου εύκολα για την Ελλάδα.

Μέσα απ’ όλες αυτές τις δυσκολίες υπάρχουν για μας μαθήματα ζωής. Που αν καταφέρουμε να τα προσεγγίσουμε αυτά τα μαθήματα θα μας βοηθήσουν στο μέλλον .Επίγνωση και Επαγρύπνηση αν ξυπνήσουν μέσα μας , είναι πολύ σημαντικά πόδια για την ζωή μας. Σε βοηθάει να αναλύσεις καλύτερα τα πράγματα όταν είσαι μέσα στις δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες με επίγνωση και επαγρύπνηση θα γίνουν ένα σκαλί για να εξελιχθούμε!

Το πνεύμα το Ελληνικό ήταν πάντα σημαντικό και μοναδικό . Πιστεύω ότι θα αναγεννηθεί . Σε δύσκολες περιπτώσεις οι άνθρωποι αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους. Είναι σαν να ρίχνεις κάτι σε βραστό νερό. Αν ρίξεις σε πολύ βραστό νερό ένα αυγό, γίνεται πολύ σφικτό και πρέπει να το χτυπήσεις για να το σπάσεις  , αν βάλεις μια πατάτα σε βραστό νερό , γίνεται μαλακιά και πρέπει να την πατήσεις για να την λειώσεις. Αν ρίξεις καφέ μέσα σε βραστό νερό το άρωμά του δυναμώνει . Να μην γίνουμε κλειστοί σαν το βραστό αυγό, ούτε αδύναμοι σαν την πατάτα . Να γίνουμε σαν τον καφέ και να εξαπλώσουμε τριγύρω το άρωμα!

Έχω εμπιστοσύνη ότι οι Έλληνες θα είναι σαν τον καφέ. Θα μπορέσουν να σκορπίσουν το άρωμά τους τριγύρω και θα διδάξουν  για άλλη μια φορά  το πώς μπορείς να βγαίνεις από τις δυσκολίες!

dsc_00791

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εύα Ντελιδάκη
Δημοσιογράφος Υγείας