Σεμινάρια

«Η αποτελεσματικότητα του εκλεκτικού ολιστικού θεραπευτικού μοντέλου στην αντιμετώπιση των χρόνιων ψυχικών διαταραχών»

Rate this post

Στο Πανεπιστήμιο είχα την δυνατότητα να εκπαιδευτώ πάνω στις κλασικές μεθόδους ψυχοδιαγνωστικής, όπως την καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς, εκτέλεση τεστ κ.α. και  ψυχοθεραπευτικά να διδαχτώ την αυτογενή χαλάρωση του Dr. Schulz, την πελατοκεντρική μέθοδο του Rogers, πρακτικές του Μπεχαβιορισμού, καθώς και την ομαδική Ψυχοθεραπεία.

 

Διεύρυνα την ψυχοθεραπευτική μου θεώρηση, δουλεύοντας και εκπαιδευόμενη στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μάρμπουργκ στην ψυχαναλυτική διάγνωση, την ανάλυση ονείρων και το ονειρικό ταξίδι και στην Αθήνα συμμετέχοντας σ’ εκπαιδευτική ομαδική ψυχανάλυση με τον Ματθαίο Γιοσαφάτ, εκπαίδευση στο art  therapy και στην μέθοδο της συστημικής αναπαράστασης του Bert Hellinger.

Σε ότι και να διδασκόμουν με ακολουθούσε η αίσθηση μιας ψυχολογίας «δίχως ψυχή», που προσπερνούσε τον άνθρωπο στην ολότητα του σαν πνευματική ψυχοσωματική ενότητα και τον αντιμετώπιζε συμπτωματολογικά, προσπαθώντας να μιμηθεί το κλασικό ιατρικό μοντέλο.

Η εμπειρία μου με τις βαθιές θεραπευτικές δυνάμεις αρχαίων πνευματικών και θεραπευτικών πρακτικών, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, το σιάτσου, η αρωματοθεραπεία, ο βελονισμός κ.α. και νεότερων πρακτικών, όπως το reiki, η ομοιοπαθητική, η ανθοθεραπεία, οι αναδρομές κ.α., καθώς και το μοντέλο των Ασκληπιείων και της ιπποκράτειας ιατρικής, που συμπεριλάμβαναν πάντα στη πρακτική τους την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς, αλλά και τα  προσωπικά  μου βιώματα με την θεραπευτική διάσταση του πολιτισμού και της τέχνης  (συγγραφή, ζωγραφική, μυθολογία, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κέντρων, ομάδων κ.α.), με ώθησαν σ’ ένα καθαρά εκλεκτικό, ολιστικό μοντέλο θεραπευτικής προσέγγισης, που παντρεύει την ιδιότητα μου της  ψυχοθεραπεύτριας, με την πνευματικότητα, τον πολιτισμό, την φύση και την ενέργεια και  παρουσιάζει θεαματικά αποτελέσματα, όσον αφορά την μείωση έως και εξάλειψη των συμπτωμάτων σε διάστημα ολιγόμηνης θεραπείας (3-6 μηνών), αλλά  και αλλαγών σε βάθος και διάρκεια, όσον αφορά την συνειδητότητα, το επίπεδο συναισθηματικής διεργασίας και επικοινωνίας, αλλά και την  ποιότητα ζωής και σχέσεων, ατόμων με χρόνια προβλήματα αγχώδους διαταραχής, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, πένθος, φοβίες, ψυχοσωματικές διαταραχές, ιδεοψυχαναγκασμούς, εξαρτήσεις, διαταραχές διατροφής και σεξουαλικότητας κ.α.

Θεωρώ ότι η επικράτηση του εκλεκτικού, ολιστικού μοντέλου μέσα από κοινοπραξίες ψυχολόγων και εναλλακτικών θεραπευτών σε αστικά κέντρα ή κοινότητες που θα λειτουργούν ενσωματωμένες στη φύση, θ’ αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπευτική  προσέγγιση των χρόνιων ψυχικών προβλημάτων στο μέλλον και θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μετασχηματίσουν τα μηνύματα των προσωπικών, αλλά και κοινωνικών κρίσεων σε ευκαιρίες για ανάπτυξη του δυναμικού τους και ενδυνάμωση της ψυχοσωματικής τους υγείας.

Τερέζα Βαλαβάνη, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια του Πανεπιστημίου  της Λειψίας της Γερμανίας,

Νέες ομάδες το 2017 στην  «ΣΧΟΛΗ ΣΧΕΣΕΩΝ»   στο Ηράκλειο

Από τον Γενάρη του 2017 ξεκίνησαν νέες ομάδες στην «Σχολή Σχέσεων», Γκάλι 8,  στο Ηράκλειο της Κρήτης.

1)       Ομάδα Ψυχοθεραπείας «ΑΝΕΛΙΞΗ»,  

κάθε Δευτέρα 20.00-22.00

 αντικείμενο: ψυχονευρώσεις, κατάθλιψη, πένθος, αγχώδεις διαταραχές, πανικός, φοβίες, ψυχοσωματικά & αυτοάνοσα νοσήματα, προβλήματα κοινωνικότητας, σχέσεων, διαταραχών της σεξουαλικότητας και της διατροφής, επαγγελματικές  δυσχέρειες.

αριθμός ατόμων: 10-12

διάρκεια: Γενάρης έως Δεκέμβρης 2017

κόστος: 80,- ευρώ για 8 ώρες τον μήνα

2)       Ομάδα  Ψυχοθεραπείας «ΚΙΒΩΤΟΣ»,

κάθε Τετάρτη 20.00-22.00

 Συνεχίζεται για 2η χρονιά η ομάδα «ΚΙΒΩΤΟΣ», με παλαιά και νέα μέλη. Απευθύνεται

σε ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση, άπορους, άνεργους, χαμηλόμισθους, φοιτητές και συνταξιούχους.

αντικείμενο: χαμηλό αυτοαίσθημα, ψυχονευρώσεις, κατάθλιψη, πένθος, αγχώδεις διαταραχές, πανικός, φοβίες, ψυχοσωματικά & αυτοάνοσα νοσήματα, προβλήματα κοινωνικότητας, σχέσεων, διαταραχών της σεξουαλικότητας, διαζύγιο, μονογονεϊκή οικογένεια,  διαταραχές διατροφής, ανεργία, επαγγελματικός  επαναπροσδιορισμός.

αριθμός ατόμων: 10-12

διάρκεια: Γενάρης έως Δεκέμβρης 2017

κόστος: 40,- ευρώ για 8 ώρες τον μήνα

 

3)       Ομάδα «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  &  ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ»,

κάθε Τετάρτη 17.30-19.00

 

Για 8η χρονιά συνεχίζεται η ανοιχτή ομάδα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ,

για την καλλιέργεια της ανεξιθρησκίας και συνένωσης όλων των φωτεινών πνευματικών δυνάμεων με στόχο την  αυτοθεραπεία, την πνευματική εξέλιξη και την συμπονετική αλληλεγγύη  χωρίς διακρίσεις προς τους ανθρώπους και όλα τα όντα.

μέθοδος: προσευχή, διαλογισμός, θεραπευτικός οραματισμός, ενεργειακές ασκήσεις

αριθμός ατόμων: ανοιχτός

διάρκεια: ανοιχτή

κόστος: προαιρετικές συνεισφορές για άπορα μέλη

 

4)       Ομάδα Αυτογνωσίας  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ»,

κάθε Πέμπτη 20.00-22.00

 

Μέσα από επιλεγμένους, γνωστούς και άγνωστους μύθους της ελληνικής μυθολογίας,

που αφορούν το δωδεκάθεο και μικρότερους θεούς, ημίθεους και ήρωες, συντελείται εργασία αυτογνωσίας χρησιμοποιώντας τα αρχέτυπα και τους συμβολισμούς σε σχέση

με την δική μας προσωπικότητα και ζωή.

μέθοδος: αφήγηση του επιλεγμένου μύθου, ανάλυση, διεργασία μέσα από τεχνικές art therapy, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, χορό, μουσική, ποίηση, ερμηνεία ονείρων κ.α.

αριθμός ατόμων: 10-20

διάρκεια: Γενάρης έως Δεκέμβρης 2017

κόστος: 30,- ευρώ για 8 ώρες τον μήνα

 

5)      Ομάδα Αυτογνωσίας «ΟΔΥΣΣΕΙΑ»,

κάθε Τρίτη 20.00-22.00

 Ομάδα αυτογνωσίας μέσα από την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ», του Ομήρου και την τολμηρή συνέχεια της από τον Νίκο Καζαντζάκη. Μέσα από την ανάγνωση και την ανάλυση και των 48 ραψωδιών, θα περιπλανηθούμε ανιχνεύοντας τα στοιχεία του δικού μας ταξιδιού, της δικής μας «Οδύσσειας» στην εποχή της κρίσης.

μέθοδος: ανάγνωση των ραψωδιών, συζήτηση, ανάλυση, διεργασία μέσα από τεχνικές

χαλάρωσης και art therapy, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, χορό, μουσική, ποίηση κ.α.

αριθμός ατόμων: 10-20

διάρκεια: Γενάρης 2017 έως Μάρτης 2018

κόστος: 30,- ευρώ για 8 ώρες τον μήνα

 

6)      Ομάδα «ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ & ΛΟΓΟΣ»

κάθε Παρασκευή 18.00-21.00

 

Στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας και της αποξένωσης η ομάδα «ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ    & ΛΟΓΟΣ»,  φιλοδοξεί να δώσει μια στέγη και μια συναισθηματική/πνευματική ανταλλαγή σε άτομα που ασχολούνται μόνα τους με κέντημα, πλέξιμο, ράψιμο και  επιθυμούν ν’ ασχοληθούν κάνοντας παρέα με νέα άτομα,  να περάσουν ένα όμορφο απόγευμα με τις χειροτεχνίες τους, ακούγοντας ποίηση, μουσική, συζητώντας, μαθαίνοντας και δείχνοντας, μ’ ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ κι ένα χειροποίητο γλυκό.

αριθμός ατόμων: 10-15

διάρκεια: Γενάρης έως Δεκέμβρης 2017

κόστος: 20,- ευρώ για 12 ώρες τον μήνα

Στον χώρο της «Σχολή Σχέσεων» διοργανώνονται τακτικά ανοιχτές ομιλίες,  μουσικοποιητικές βραδιές, μαθήματα και σεμινάρια και μπορεί όποιος επιθυμεί κατόπιν συνεννόησης  να χρησιμοποιήσει σαββατοκύριακα για παρόμοιες εκδηλώσεις την αίθουσα χωρητικότητας  45 ατόμων με οπτικοακουστική υποδομή, ακόμα και για προβολή ταινιών.
Για όλα τα προγράμματα είναι υπεύθυνη η Τερέζα Βαλαβάνη, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια του Πανεπιστημίου  της Λειψίας της Γερμανίας, με πάνω από 30 χρόνια κλινική εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Ταυτόχρονα με την Ψυχοθεραπεία, ασχολείται  χρόνια με την προαγωγή του πολιτισμού,  είναι συγγραφέας και εικαστικός.

 

 

 

Εύα Ντελιδάκη
Δημοσιογράφος Υγείας